Oświadczenie w sprawie agresywnego zachowania Haniego Hraisha 1 sierpnia 2014 roku 1 sierpnia 2014 roku

W związku z wydarzeniem, do którego doszło 1 sierpnia br. na placu przy meczecie w Gdańsku, oraz pytaniami dziennikarzy odnośnie stanowiska Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego MZR w RP w tej sprawie, informujemy, że Hani Hraish nie jest członkiem Muzułmańskiego Związku Religijnego w Rzeczypospolitej Polskiej i tym samym Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej MZR w Gdańsku.

Na wniosek delegatów XIX Nadzwyczajnego Wszechpolskiego Kongresu MZR w RP 15 marca br. został jednogłośnie usunięty z szeregów Związku. Hani Hraish nie pełni jakiejkolwiek funkcji związkowej lub gminnej, nie posiada również żadnych uprawnień do sprawowania obowiązków imama ani jakichkolwiek innych, a jego poczynania i decyzje w tym zakresie nie mają żadnej mocy prawnej.

Najwyższe Kolegium Muzułmańskie MZR w RP wyraża głębokie zaniepokojenie eskalacją agresji Haniego Hraisha. Dotąd dopuszczał się ataków słownych na mniejszość tatarską mieszkającą w Gdańsku, która czuła się w meczecie zagrożona przez niego oraz niektóre osoby pochodzenia arabskiego. Zniesławiał także publicznie członków MZR, a teraz dopuścił się napaści fizycznej. Czegoś podobnego nie było dotąd w polskiej społeczności muzułmańskiej. Postępowanie osobnika, podającego się w dodatku za imama, jest nie tylko bezprawiem, ale i czynem niezgodnym z zasadami islamu.

Jak Hani Hraish napadł na sekretarza zarządu Muzułmańskieh Gminy Wyznaniowej MZR w Gdańsku, zobaczyć można na filmach.

Najwyższe Kolegium Muzułmańskie